BAB 8

Sinopsis

Dalam bab ini memaparkan usaha-uasaha yang dilakukan oleh Patih Gajah Mada untuk membunuh Hang Tuah di Majapahait. Tujua pembunuhan Hang Tuah ini adalah untuk menguasai negeri Melaka kerana Hang Tuah adalah tulang belakang kekuatan kerajaan Melaka. Terdapat beberapa peristiwa penting dalam usaha-usaha tersebut antaranya ialah:

1- Patih Gajah Mda berusaha hendak mencuri keris Taming Sari  kepunyaan Hang Tuah. Untuk tujuan itu, Patih Gajah Mada menjemput Raja Melaka dan Hang Tuah untuk meriwayatkan kisah raja-raja dahulu kala. Semasa Hang Tuah asyik bercerita, pencuri upahan Patih Gajah Mada, Bima Sina Pati mencuri keris Taming Sari daripada Hang Tuah. Sebaliknya pula, Hang Tuah telah berjaya mencuri kembali keris Patih Gajah Mada. Apabila Betara Majapahit  mengetahui perkara yang berlaku, Patih Gajah Mada mengembalikan keris Taming Sari kepada Hang Tuah dan Hang Tuah juga mengembalikan keris Patih Gajah Mada. Akhirnya, Patih Gajah Mada mendapat malu.

2- Hang Tuah dihidangkan dengan minuman yang memabukkan iaitu arak. Walaupun Hang Tuah minum terlalu banyak, tetapi Hang Tuah langsung tidak mabuk. Perkara ini menghairankan Patih Gajah Mada. Patih Gajah MAda terus berusaha untuk membunuh terus berusaha untuk membunuh Hang Tuah di Majapahit.

3- Patih Gajah Mada mengupah 70 orang untuk mengamuk di pasar dengan merampas harta benda dan membunuh sesiapa sahaja. Untuk menghapuskan orang mengamuk itu, Betara Majapahit berpura-pura meminta bantuan Raja Melaka. Hang Tuah bersama Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang Lekir dan Hang Lekiu telah dapat membunuh orang-orang mengamuk itu. Kejadian ini telah menyebabkan Patih Gajah Mada dan Betara Majapahit mendapat malu dengan perbuatan mereka sendiri.

4- Seterusnya Patih Gajah Mada pergi berjumpa dengan Sang Winara Samentera iaitu guru pendekar yang bertapa selama tujuh tahun dalam bumi, tidak makan dan tidak tidur. Pertapaannya tujuh hari lagi akan tamat. Akan tetapi, akibat diganggu oleh Patih Gajah Mada, Sang Winara Samentera membatalkan pertapaannya. MEngikut firasat Sang Winara Samentera, Hang Tuah tidak akan mati dengan senjata kerana Hang Tuah adalah murid kepada Sang Persata Nala di Gunung Wirana Pura. Walau bagaimanapun, Sang Winara Samentara tetap ingin cuba membunuh Hang Tuah bersama-sama dengan empat orang muridnya. Ketika terserempak dengan Hang Tuah, Sang Winara Samentera menukarkan dirinya menjadi kayu lalu diparang oleh Hang Tuah. Sang Winara Samentera pula bertukar menjadi anjing, manakala Hang Tuah menukarkan dirinya menjadi harimau dan menghalau anjing tersebut. Sang Winara Samentera malu kerana diperli oleh muridnya lalu menukarkan dirinya menjadi kunang-kunang dan terbang di kediaman Majapahit. Selepas itu Sang Winara Samentera bertukar menjadi kucing menaiki rumah Hang Tuah. Ketika Hang Tuah ingin memarang, Sang Winara Samentera bertukar pula menjadi harimau dan dihalau oleh Hang Tuah. Harimau itu akhirnya melarikan diri ke rumah Patih Gajah MAda.

5- Oleh kerana malu, Sang Winara Samentera bersumpah akan membunuh diri jika dia tidak berjaya membunuh Hang Tuah. Disebabkan itu, Sang Winara Samentera telah pergi ke rumah Hang Tuah di Majapahit untuk bertikam. Dalam kejadian tersebut, Hang Tuah berjaya memotong leher Sang Wirana Samentera. Kepala Sang Wirana Samentera dibawa oleh murid-muridnya ke rumah Patih Gajah Mada dan kepalanya ditaman di kaki Gunung Giri seperti wasiatnya.

6- Atas cadangan Patih Gajah MAda, Betara Majapahit mengutudkan utusan menjemput Sang Persata Nala di Gunung Wirana Pura untuk membunuh Hang Tuah. Utusan tersebut gagal menemui Sang Persata Nala. Disebabkan hal demikian, Patih Gajah Mada telah membohongi Betara MAjapahit dengan mengatakan Sang Persata Nala tidak dapat datang kerana dalam pertapaan.

7- Sebelum pulangke Melaka, Hang Tuah, Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang ekir dan Hang Lekiu memasuki taman larangan Betara Majapahit. Mereka bersukaria dengan menyanyi dan berpantun. Perbuatan tersebut telah menimbulkan kemarahan Patih Gajah Mada. Disebabkan peristiwa ini, Betara Majapahit telah mengupah 1000 orang untuk menangkap Hang Tuah lima bersaudara tetapi dapat dikalahkan oleh mereka berlima.

8- Hang Tuah lima bersaudara telah menghadap Betara Majapahit ketika Raja Melaka mengadap.Hang Tuah menyatakan kepada Betara Majapahit bahawa mereka tidak mengetahui bahawa taman itu taman larangan. Betara Majapahit berasa malu kerana usahanya untuk membunuh Hang Tuah tidak berjaya. Untuk menutup malu, Betara Majapahit mengatakan baginda tidak marah dengan perbuatan Hang Tuah lima bersaudara itu.

9- Hang Tuah memberitahu Raja Melaka bahawa mereka mengkhianati taman larangan tersebut kerana Betara Majapahit dan Patih Gajah Mada hendak membunuhnya. Hang Tuah lima bersaudara berjanji akan menghancurkan Majapahit seandainya berlaku sesuatu ke atas rombongannya semasa dalam perjalanan pulang ke Melaka.

10- Sebelum pulang ke Melaka bersama-sama dengan Raja Melaka dan Raden Mas AYu, Hang Tuah berjumpa dan meminta maaf kepada Patih Gajah MAda. Dalam perjalanan pulang, Raja Melaka singgah di Tuban selama tujuh hari dan Jayakarta selama tujuh hari juga. Selepas itu, baginda singgah di Palembang untuk bertanya khabar adiknya Sang Satiaka dan Sang Jaya Nataka, Raja Benua KEling serta ayahanda dan bondanya di Bukit Siguntang Mahabiru.

11- Kepulangan rombongan Melaka dari Majapahit disambut secara besar-besaran oleh Bendahara Paduka Rja dan Temenggong Sarwa Raja. Raden Mas Ayu pula dijadikan sebagai permisuri Raja Melaka.

Watak

-Hang Tuah

– Patih Gajah Mada

– Betara Majapahit

– Bima Sina Pati

– Sang Winara Sementera

– Anjing

– Harimau

– Kunang-kunang

– kucing

– Raja Melaka

– Raden Mas Ayu

– Bendahara Paduka Raja

– Temenggong Sarwa Raja.

Latar Tempat

–         Majapahit

–         Tuban

–         Jayakarta

–         Palembang

–         Melaka

Sila klik BAB 8 untuk muat turun

Advertisements